kratke vesti

Namirnice najbogatije antioksidansima

Ishrana | 30. mart 2015. u 09:06h | Autor: Mens Health

Ovih pet namirnica bi trebalo da postanu deo vaše svakodnevne ishrane!

Namirnice najbogatije antioksidansima
Ishrana

Kada se govori o superhrani i lekovitim sastojcima prva ascijacija su antioksidansi. Oni zasita čine čuda za naš organizam - štite nas od različitih oboljenja, usporavaju starenje i jačaju imunitet.


BOROVNICE


Ove ukusne bobice više antioksidanasa i vlakana od većine voća i povrća. Pored toga, borovnice su bogate i flavonoidima, koji podstiču rad mozga, sprečavaju srčana oboljenja, preventivno deluju na rak i leče urinarne infekcije.


PARADAJZ


Ukusni paradajz ima široku šrimenu u kulinarstvu i na vrhu je liste najzdravijih  namirnica. Sadrži moćne antioksidanse i deluje preventivno na rak prostate i organa za varenje. Brojne naučne studije su pokazale da likopen kojim paradjz obiluje, može da smanji rizik za srčana oboljenja i do 30 posto.


JAGODE


Njihov božanstven ukus nije jedini razlog da jedete sočne jagode. Ovi slasni plodovi štite zdravlje srca, smanjuju upale i antioksidansima čuvaju opšte zdravlje.


PASULJ


Jeste li znali da je pasulj jedna od najzdravijih namirnica? Ovo povrće je odličan izvor proteina, kalcijuma, vitamina, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih materija.


TAMNA ČOKOLADA


Lepa vest za sve ljubitelje čokolade, ali one s većim sadržajem kakaoa. Ukoliko uživate u ukusu tamne čokoladem budite sigurni da u organizam unosite zaista zdrave sastojke, uključujući i moćne antioksidanse, piše  Smatra se da tamna čokolada snižava krvni pritisak, uništava slobodne radikale i deluje preventivno na nastanak kancera.

Povezane vesti

Ukupno komentara ()

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *