kratke vesti

Monetarna REVOLUCIJA na Islandu

Ekonomija | 4. april 2015. u 09:58h | Autor: bizlife

Islandska vlada će razmotriti revolucionalni predlog promene monetarnog sistema kojim bi centralna banka preuzela ulogu jedinog kreatora novca, a parlament bi odlučivao o njegovoj raspodeli.

Monetarna REVOLUCIJA na Islandu
Ekonomija

Predlog koji je početkom nedelje predstavljen parlamentu mogao bi da predstavlja zaokret u istoriji savremenih finansija.

Zastupnik vladajuće centrističke stranke Frosti Sigurjonsson u sklopu izveštaja "Bolji monetarni sistem za Island", predložio je parlamentu da centralna banka postane jedini kreator novca, a o podeli novca bi odlučivao parlament.

Banke bi pak, po istom predlogu, upravljale računima i plaćanjima te služile kao posrednici između štediša i zajmodavaca.

Hrabri predlog se temelji na rezultatima istraživanja četiri zvaničnika centralne banke koje je pokazalo da je Island od 1875. godine zabeležio "više od 20 finansijskih kriza različitih vrsta", odnosno "u proseku šest ozbiljnih višestrukih epizoda finansijskih kriza svakih 15 godina".

Autori istraživanja su utvrdili da je problem u pravilu izazvalo snažno povećanje kreditiranja u razdoblju ekonomskog rasta. Centralna banka nije uspevala obuzdati nabujalo kreditiranje, što je uzrokovalo inflaciju, sklonost riziku i špekulacije.

Na kraju bi se pojavila opasnost od sloma banaka, pa bi usledile skupe državne intervencije, pokazalo je istraživanje.

Povezane vesti

Ukupno komentara ()

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *