kratke vesti

Privrednici štede i na svetlu da bi sačuvali radnike

Ekonomija | 1. april 2015. u 07:22h | Autor: Kurir Slavica Tomčić,Foto: Thinkstock

Ušteda na prevozu, preseljenje u jeftiniji poslovni prostor, rasprodaja zaliha ispod cene neke su od mera za opstanak biznisa

Privrednici štede i na svetlu da bi sačuvali radnike
Ekonomija

BEOGRAD - Kad kriza zakuca na vrata kompanije ili preduzetničke radnje, jedini način da se iz nje iščupa je da se štedi, ali to ne podrazumeva odmah i otpuštanje radnika koje bi ugrozilo proizvodnju. 

Otuda su isključivanje sijalica i radijatora, preseljenje u jeftiniji poslovni prostor, nabavka jeftinijeg repromaterijala ili rasprodaja zaliha ispod proizvodne cene tek neke od mera koje primenjuju poslodavci radi očuvanja biznisa.

Dogorelo

- Situacija je takva da šetamo ko ludi po halama i gasimo svetla po toaletima. Radikalno smanjenje troškova u uslovima krize jeste neophodno, ali uštede ne smeju ugroziti proizvodnju pa su otkazi poslednja mera pred stavljanje ključa u bravu - ukazuje za Kurir Milan Knežević, vlasnik konfekcije „Modus“. On objašnjava da pametnim smanjenjem troškovi mogu postati prihod.

- Može se štedeti tako što će se sopstveni prevoz zameniti brzom poštom, koja je jeftinija. Kad nema posla za sve zaposlene, potrebna je racionalizacija radnog vremena. U uslovima krize proizvodnju treba svesti na proizvode koji se najbolje prodaju. Nikako ne treba uzimati kredite, već proizvodnju finansirati iz sopstvenih rezervi. Ne treba kupovati robu koja se slabo prodaje - ističe Knežević.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni razvoj kaže da privrednici mogu najviše da uštede na energentima i na nabavci jeftinijih repromaterijala.

Sedište utiče na porez

- Može da se uštedi i na cenama zakupa poslovnog prostora, jer se one dosta razlikuju. Trebalo bi se informisati i o visini lokalnih taksi, koje variraju od opštine do opštine. Dešava se da u manjim opštinama cene grejanja i komunalnih usluga budu više nego u velikim. Na uštede može da utiče i visina paušalnog poreza, koji je i do 50 odsto veći ako je firma u ekstra zoni. Za isti procenat može biti veći paušalni porez ako je lokal veliki, a čak za 100 odsto ako vlasnik firme na određenoj teritoriji nema konkurenciju. Sedište firme utiče i na visinu poreza na imovinu - objašnjava Radak i dodaje da veliki privrednici mogu da angažuju poreskog savetnika da im pomogne da dobiju olakšice poreza na dobit.

Povezane vesti

Ukupno komentara ()

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *