kratke vesti

Kako brza hrana utiče na vaš mozak

Ishrana | 13. mart 2015. u 08:29h | Autor: Mens Health

Verovali ili ne, pica može da utiče na vaš bankovni račun i raspoloženje. Uz to, čak i boja logotipa nekog fast fuda može da se poigra s vašim mozgom

Kako brza hrana utiče na vaš mozak
Ishrana

S Univerziteta u Torontu napominju da izloženost brzoj hrani otežava da cenimo lepotu umetnosti i muziku.


Istraživači su ustanovili da samo posmatranje restorana brze hrane i njihovih logotipa (a ne nužno konzumiranje hrane u njima) može da izazove nestrpljenje i otežava da uživate u ugodnom iskustvu, kao što je slušanje opere ili gledajući fotografija prirode. Kako je to moguće?


„Brza hrana do uma dovodi brzinu i instant zadovoljstvo, a oba vas čine još nemirnijim.“, izjavio je koautor studije Sanford DeVoe.


Nepotrebno je da vas podsećamo šta brza hrana može da uradi vašem organizmu i zdravlju, ali pogledajte na koji način će uticati na vaš mozak.


MOŽE DA UTIČE NA VAŠ BANKOVNI RAČUN


Samo prolaženje pored fast fuda može da zamagli vaše čulo za finansije. U studiji u Torontu, ispitanicima je bilo ponuđeno da biraju između podizanja novčane nadoknade sutradan ili sledeće nedelje. Oni učesnici koji su morali da biraju dok su stajali pored kioska brze hrane, za 40 procenata više su se odlučivali za manje, brže isplate u odnosu na one ispitanike koji su odabir morali da naprave blizu finijih restorana.


Brza hrana vas čini nestrpljivim i tera vas da pravite Ja želim sada i odmah finansijske odluke.


BOJE LOGOVA RESTORANA BRZE HRANE VAS ČINE GLADNIJIM


Da li ste se nekada zapitali zašto mnogi restorani brze hrane koriste iste boje u njihovim nazivima i spoljašnjosti samog restorana? To nije slučajnost. Istraživanja su pokazala da kada vidite kombinaciju crvene i žute boje to pokreće vaš metabolizam i povećava glad.


ČINE VAS TUŽNIM I DEPRESIVNIM


Kanadski naučnici su otkrili da su miševi koji su imali visoko kaloričnu ishranu anksiozniji nakon 6 nedelje nego glodari koji su se hranili nisko kaloričnim namirnicama.


Konzumiranje namirnica, koje sadrže više šećera i masti zapravo menjaju hemijsku aktivnost u vašem mozgu, izazivajući zankove povlačenja i depresije, kada prestanete da ih konzumirate.


DOVODE DO PREJEDANJA


Istraživanje Scripps Univerziteta otkrilo je da pacovi koji jedu masnu, hranu prepunu šećera (kao što je ona u restoranima brze hrane) u dovoljno velikim količinama, to može da dovede do navika kompulsivnog prejedanja, koje je slično kao kod narkomanskih zavisnika.


U drugoj studiji na koledžu u Konektikatu, naučnici su otkrili da su glodari koji su jeli kolačiće punjene kremom pokazali veću aktivnost centra za zadovoljstvo od onih, kojima je za potrebe istraživanja bio ubrizgan kokain ili morfijum. 


 
 


 Povezane vesti

Ukupno komentara ()

    Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *