kratke vesti

Novi Peugeot 208

Ekskluziva | 17. oktobar 2019. u 16:25h | Autor: NV

Nova, druga generacija evropskog bestselera kompanije Peugeot postavljena je na CMP (Common Modular Platform) mehaničku platformu, zahvaljujući čemu je masa praznog vozila u proseku manja za 30-ak kg u odnosu na prethodnika.
Pored ušteda u masi, nova mehanička osnova doprinela je da se smanje buka i vibracije tokom vožnje, pa će duža putovanja 208-icom biti bolja.

Novi Peugeot 208
Ekskluziva
0

Peugeot već sada kupcima nudi trocilindarski 1.2 turbo benzinac i 1.5 litarski dizelaš sa 4 cilindra. Benzinska jedinica proizvodi 75 ks i isporučuje se isključivo sa 5-brzinskim manuelnim menjačem. Dizel motor raspolaže sa 100 konjskih snaga, a uparen je sa 6-brzinskim manuelnim menjačem. On će kasnije proširiti ponudu sa još dva benzinca.Verzija sa 100 ks za prenos snage koristi 6-brzinski manuelni menjač ili opcioni osmostepeni automatik, dok najsnažniji benzinski agregat dolazi sa 130 ks i standardno je opremljen automatskim menjačem sa 8 brzina. Najveća novost na polju motorizacije je uvođenje potpuno električne verzije, sa oznakom e-208.Ovaj automobil skladišti električnu energiju u baterijama kapaciteta 50 kWh, a pogoni ga elektromotor od 136 ks (100 kW) i 260 Nm. Peugeot e-208 ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,1 s. Baterije su postavljene ispod putničke kabine, a automobil je u stanju da pređe i do 340 km (prema novom, objektivnijem WLTP mernom ciklusu) pre nego što se one isprazne. Električni 208 može da se puni i na brzom, 100 kilovatnom punjaču i tada je potrebno 30 minuta da bi se pogonske baterije dopunile do 80% svog kapaciteta. Ukoliko se puni na 7,4 kilovatnom punjaču, za potpunu dopunu heophodno je sačekati 8 sati, a na punjaču od 11 kW, 5 sati i 15 minuta. Peugeot garantuje da će baterije zadržati 70% svog početnog kapaciteta i nakon 8 godina korišćenja ili 160.000 pređenih km. Novi 208 stiže sa brojnim savremenim sistemima asistencije, uključujući adaptivni tempomat sa stop&go funkcijom, sistem za “centriranje” pozicije automobila u saobraćajnoj traci kojom se kreće, sistem za automatsko parkiranje, automatsko kočenje u slučaju opasnosti, detekciju umora kod vozača, sistem za raspoznavanje znakova, upozorenje na drugo vozilo u mrtvom uglu.  Peugeot nastavlja tradiciju ugradnje specifične instrument table koju vozač umesto kroz obruč upravljača posmatra preko gornje ivice volana, a koja uključuje i i-Cockpit multimedijalni sistema sa veliki, centralno postavljenim ekranom. Pežo ipak nije odsutao u potpunosti od dugmića, pa je zadržao fizičke komande za osnovne funkcije ventilacije i “klime”.  Novi Peugeot 208 prodavaće se u 5 nivoa opreme: Access, Active, Allure, GT Line i GT, a električni e-208 imaće svoj poseban paket. Svetska premijera ovog automobila je bila 5. marta, na ženevskom auto-salonu, a prodaja počela na leto.

Povezane vesti

 • Vučić ne putuje u Zagreb!
  Politika
  0
  14. novembar 2019.

  Vučić ne putuje u Zagreb!

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da ne putuje u Zagreb, gde će, 20. i 21. novembra, biti održan kongres …opširnije

Ukupno komentara (0)

  Trenutno nema komentara za ovu vest.

Ostavi komentar

Vaš email neće biti objavljen. Molimo Vas da popunite sva polja označena sa *